Strona główna » KUCHNIA, NAJNOWSZE, Rozszerzanie diety » Słoiczki kontra jedzenie domowe

Słoiczki kontra jedzenie domowe

Każda mama staje w trakcie wychowania dziecka przed wieloma ważnymi wyborami. Jednym z nich jest decyzja w kwestii karmienia  – piersią czy mlekiem modyfikowanym. To nie koniec wyborów w kwestii żywienia dziecka. Kolejnym znaczącym krokiem jest rozszerzanie diety i decyzja, czy dziecko będzie jadło posiłki przygotowywane w domu, czy też potrawy ze słoiczków.

sloiczek
Wystarczy sięgnąć do pierwszej lepszej gazety dla rodziców, by odnieść wrażenie, że słoiczki to dar niebios dla zapracowanych rodziców pragnących dobra dla swej pociechy. Reklamy są tak wszechobecne, że młode mamy mogą być przekonane, że innej opcji odżywiania pociechy nie ma – gdy nadchodzi moment rozszerzenia diety należy udać się do sklepu i poczynić zakupy słoiczkowych skarbów.

Mama kupuje

Niewątpliwe zalety potraw słoiczkowych, to odpowiednie porcje, sprawdzone produkty i szeroki asortyment. Jedzenie słoiczkowe sprawdza się również znakomicie w momentach, kiedy mama nie ma czasu na gotowanie (powrót do pracy), a także podczas wyjazdów i wakacji. Jeśli podajemy słoiczki, czytajmy etykiety, ponieważ nazwy potraw bywają mylące i po analizie składu okazuje się, że „zupka jarzynowa” z warzyw zawiera tylko marchewkę.

Mama gotuje

Często jednak po pierwszym okresie „słoiczkowym” mama postanawia ugotować coś samodzielnie, wybierając do tego celu odpowiednie produkty (najlepiej ekologiczne). Czasami to zadanie okazuje się bardzo trudne – ekologiczne jajka, mięso i warzywa niestety nie są obecne w każdym sklepie, dlatego najpierw musimy poświęcić sporo czasu na znalezienie ich źródła.
Warto podkreślić, że gotowanie dla dziecka zmienia kuchenną optykę -  zauważamy nagle, że potrawy delikatnie przyprawione ziołami, gotowane na parze i zdrowe mogą być równocześnie smaczne. Zmiana przyzwyczajeń procentuje poprawieniem diety całej rodziny.

Co wybrać?

Niestety nie ma jednej uniwersalnej odpowiedzi na pytanie, co jest lepsze dla dziecka – obie opcje mają zalety i wady. Decyzję podejmie każda mama w oparciu o swoją indywidualną sytuację, przekonania oraz intuicję. Być może w dokonaniu wyboru pomoże nasze podsumowanie plusów i minusów „słoiczków” i domowych potraw.

Zalety „słoiczków” dla dzieci:
  • przebadane składniki, zgodnie z wytycznymi prawa
  • warzywa i owoce dobrej jakości nawet po sezonie
  • szybkość przygotowania posiłku
  • potrawy dostosowane i opisane zgodnie ze schematem rozszerzania diety
  • potrawy przygotowane ze składników trudnodostępnych lub pracochłonne w wykonaniu
Minusy słoiczkowego jedzenia:
  • cena (w porównaniu do kosztu przygotowania jedzenia w domu)
  • często myląca nazwa potrawy (ważne, by czytać skład)
  • konsystencja nie zawsze dobrana do potrzeb dziecka
Korzyści domowego jedzenia:
  • wiemy, z czego zostało przygotowane
  • niższy koszt (w porównaniu do jedzenia słoiczkowego)
  • dziecko od początku przyzwyczaja się do smaku potraw mamy
  • konsystencja najbardziej odpowiadająca dziecku
  • zmiana na lepsze nawyków żywieniowych całej rodziny
Minusy domowych potraw
  • konieczność poświęcenia czasu na gotowanie
  • konieczność posiadania blendera (lub żmudne przecieranie potraw)
  • konieczność kupowania dobrych produktów, najlepiej ekologicznych
  • sezonowość warzyw i owoców

Komentarze

Wydrukuj artykuł
Copyright © 2010 · Matko jedyna! · All Rights Reserved · RSS Artykuły · RSS Komentarze