Strona główna » Książka kucharska, KUCHNIA » Mały cukiernik

Mały cukiernik

Każde dziecko uwielbia słodkie przekąski. Smakołyki smakują jednak znacznie lepiej, gdy można przyrządzić je samodzielnie. Oto kilka prostych przepisów, z których każde dziecko wyczaruje smaczne desery, jak np. szybkie ciasta – zamiast batoników oraz innych słodyczy.

1. Szybki sernik na zimno w kilku minut

Każde dziecko będzie w stanie przygotować apetyczny szybki sernik na zimno. Korzystając z gotowych już saszetek z proszkiem, cały proces zajmie zaledwie kilka minut. Wystarczy zawartość opakowania wsypać do kubka, a następnie zalać zimnym mlekiem. Po energicznym wymieszaniu i odczekaniu 5 minut (czas potrzebny na stężenie) jedna porcja serniczka jest właściwie gotowa do spożycia. Szybki sernik na zimno, w odróżnieniu od zwykłych serników instant, jest tak prosty i szybki w przygotowaniu, że twoje dziecko z pewnością uzna jego przygotowanie za świetną zabawę i polubi łatwe i smaczne desery – także szybkie ciasta.

2. Szybkie ciasta z mikrofalówki

Mając ochotę na szybkie ciasta, dziecko może przygotować słodką przekąskę z mikrofalówki. Wystarczy zawartość gotowej saszetki wsypać do kubka, zalać odrobiną wody, a następnie całość umieścić w mikrofalówce. Ciastko jest gotowe w ciągu 1 minuty. W taki sposób można przyrządzić Łatwe Ciacho od Delecty dostępne w wielu wariantach smakowych, m.in. czekoladowym i karmelowym, które dzieci uwielbiają najbardziej. Uwaga: po wyjęciu z mikrofali kubek będzie gorący.

3. Wafelki z masą kajmakową

Zamiast kupować gotowe paczkowane wafle, każde dziecko z łatwością przygotuje takie smakołyki samodzielnie. Potrzebne będą suche andruty (wafle tortowe), a także gotowa masa kajmakowa (np. o smaku czekoladowym). Wafle należy posmarować równomiernie masą – warstwa po warstwie – pamiętając, by każdą z nich mocno docisnąć. Teraz pozostaje już tylko pokroić wafle na mniejsze kawałki.

4. Ciasto bananowo-karmelowe

Każde dziecko z łatwością przygotuje ciasto bananowo-karmelowe. Nie tylko smakuje wyśmienicie, ale doskonale się prezentuje wizualnie. Do przygotowania będą potrzebne: pokruszone herbatniki z masłem jako spód. Na nie należy wyłożyć gotową masę kajmakową, a następnie ułożyć banany pokrojone w plasterki. Całość można udekorować bitą śmietaną (gotową albo przyrządzoną z kremówki 30-36%).

To zaledwie kilka przepisów na słodkie przekąski, które jest w stanie przygotować każde dziecko. Taka zabawa w kuchni to nie tylko sposób na ciekawe spędzenie wolnego czasu. Przygotowywanie deserów uczy samodzielności, cierpliwości, a także postępowania zgodnie z instrukcjami. Jest to więc doskonała lekcja życia i świetna zabawa.

Komentarze

Wydrukuj artykuł
Copyright © 2010 · Matko jedyna! · All Rights Reserved · RSS Artykuły · RSS Komentarze